Secretul celor mai bune sarmale. Cu ce se unge de fapt oala în care se gătesc. Așa vei proceda mereu de-acum încolo

Sarmale la cuptor

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai iubite și populare preparate tradiționale din bucătăria românească. Aceste rulouri de carne și orez, învelite în frunze de varză sau de viță de vie, au un gust desăvârșit și reprezintă un adevărat simbol al ospitalității și al mesei îmbelșugate. Însă, atunci când pregătim sarmalele, există un secret bine păstrat și adesea neglijat, care face diferența între o simplă rețetă și cele mai bune sarmale.

Ce ingrediente se pune în sarmale

Ingrediente

  • 600 grame carne tocată amestec  porc și vită
  • 150 grame orez cu bob rotund
  • o ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 ardei roșu
  • 200 mililitri suc de roșii
  • sare/piper/boia afumată după gust
  • 1 lingură cimbru uscat
  • 1 lingură mărar proaspăt
  • 2-3 crenguțe de cimbru ci mărar uscat
  • frunze de varză murată
  • șuncă afumată, cârnați sau orice altă afumătură

Vezi și De ce să pui două linguri de smântână în apa în care fierbi sarmalele. Trucul secret al bucătarilor, îl vei folosi mereu

Cum se prepară

  •  Taie slănina afumată în cubulețe mici și prăjește-le într-o tigaie. În untura lăsată de slănina, prăjește ceapa tăiată mărunt, pentru  câteva minute. Când ceapa s-a înmuiat, adaugă orezul bine spălat, și călește-l pentru câteva minute.
  • Curăță și toacă mărunt ardeiul gras. Morcovul se rade pe răzătoarea mare.
  • Compoziția de orez, șuncă afumată și ceapă se lasă la răcorit, apoi se amestecă cu carnea tocată și legumele, se condimentează cu sare, piper și condimente și se adaugă 200 ml suc de roșii. Se amestecă bine toate ingredientele si cu aceasta compoziție se umple foile de varza murată.
  • Unge oala bine cu o bucată de slănină afumată, pune pe fundul oalei un strat de varză tocată și bucăți de afumătură, apoi așază sarmalele în straturi. Printre sarmale pune bucățele de slană afumată, crenguțe de cimbru și mărar uscat.
  • Peste sarmale presară un praf de boia afumată și acoperă cu un strat de varză murată tocată și câteva bucățele de slană afumată. Toarnă o cană de apă, acoperă oala cu un capac și apoi se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade,  pentru aproximativ 2-3 ore.
  • Scoate o sărmăluță și verifică dacă e bine fiartă. În cazul în care foile de varză încă nu sunt fierte, mai lasă sarmalele la fiert pentru încă 30 de minute.

Sfaturi utile pentru prepararea sarmalelor

  • Clătește frunzele de varză murată sub jet de apă pentru a le îndepărta excesul de sare și a le revigora. În cazul în care sunt prea sărate, poți să le opărești rapid în apă clocotită și apoi să le clătești bine în apă rece.
  • Îndepărtează cotoarele și nervurile frunzelor de varză.
  • Folosește amestec de carne tocată în proporție de 70% carne de porc/ 30% carne de vită.
  • Nu pune ouă în compoziția de sarmale, deoarece o vor întări.
  • Călește ceapa și orezul înainte să le adaugi în amestecul de carne.
  • Unge vasul, în care fierbi sarmalele, cu slană afumată. De asemenea, pune în compoziția de carne bucăți mici de slană sau de carne afumată. Sarmalele vor avea un gust deosebit.
  • Pentru fierberea sarmalelor cel mai bine este să folosești un vas de fontă sau de lut. Acestea mențin și distribuie căldura uniform, pe toată suprafața vasului.
  • Cu cât fierb mai mult timp, sarmalele vor fi aromate. Asigură-te că au suficient lichid și fierbe-le la foc mic.
  • În loc de apă, la fierbere, folosește un amestec de zeamă de varză murată, diluată cu apă.

Vezi și Câte zile se pot ține sarmalele în frigider, de fapt. Multe persoane fac greșeala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…