Produsul alimentar românesc care face senzație în lume. Ce spun experții despre înlocuitorul perfect al unei mese

Biscuiții românești din zară și hrișcă uimesc Europa

Un produs alimentar românesc atrage atenția la nivel internațional și promite să revoluționeze gustările proteice. Este vorba despre biscuiții din zară și hrișcă, o combinație ingenioasă de ingrediente simple, dar nutritive, creată de studenții Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Această inovație va reprezenta România la una dintre cele mai importante competiții europene de inovație alimentară, Ecotrophelia, ce va avea loc în Germania, în luna octombrie.

Ce este zara și de ce este folosită în biscuiți

Produsul a câștigat deja etapa națională a competiției și a fost apreciat pentru conceptul său sustenabil, gustul echilibrat și aportul nutritiv deosebit. Specialiștii în nutriție îl consideră un excelent înlocuitor pentru o masă completă, mai ales în situațiile de efort prelungit sau activități intense.

Zara este un subprodus obținut din industria laptelui, rezultat în urma procesului de batere a smântânii pentru a se obține untul. În România, această resursă este, de regulă, puțin valorificată, însă cercetătorii de la Galați i-au găsit o utilizare ingenioasă. În combinație cu hrișca – o pseudo-cereală cunoscută pentru conținutul ridicat de proteine și pentru rezistența sa la condiții de secetă – s-a obținut un produs cu profil nutritiv complet.

„Se valorifică destul de puțin în România. Și am adăugat și o sursă foarte valoroasă de proteină din pseudo-cereale, și am ales hrișca, nu întâmplător, ci pentru că aceasta este rezistentă la condițiile de secetă și vedem cu toții modificările climatice cu care ne confruntăm în ultima perioadă,” a explicat prof. dr. ing. Daniela Borda, coordonatoarea echipei.

Astfel a luat naștere un aliment funcțional, cu proteine atât de origine animală, cât și vegetală, care poate susține metabolismul și refacerea organismului după efort.

Biscuiți funcționali cu gust sărat și ambalaj inovator

În spatele rețetei stau și analize riguroase. Biscuiții au fost testați pe un grup de 20 de paneliști, iar rezultatele obținute la analiza senzorială au fost foarte bune.

„Am făcut un test de analiză senzorială pe 20 de paneliști. Și scorurile au fost foarte bune, termenul de valabilitate este la 3 luni, am reușit acest lucru printr-o depozitare accelerată,” a declarat Daniela Țiuleanu, studentă în echipa de proiect.

Cutia în care sunt ambalați biscuiții conține două porții – adică 10 biscuiți cu 100 de grame de cremă realizată tot din zară și zer condimentat. Designul ambalajului a fost realizat cu ajutorul studenților de la Facultatea de Inginerie, contribuind astfel la o soluție completă, de la rețetă până la produsul final, gata de pus pe piață.

Un alt aspect notabil este gustul. Într-o piață saturată cu produse proteice dulci, cu mult zahăr adăugat, studenții au optat pentru o variantă ușor sărată, destinată celor care își doresc o alternativă sănătoasă și echilibrată pentru o masă rapidă.

O tradiție de succes la Galați

Aceasta nu este prima reușită majoră a echipei coordonate de profesoara Daniela Borda. În 2018, o altă echipă a obținut trofeul Ecotrophelia cu o înghețată inovatoare, care a ajuns ulterior să fie vândută la tonomatele din marile centre comerciale. Experiența acumulată atunci este un avantaj important în noua provocare europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…