Plăcintă cu carne și ciuperci. Rețetă pentru Sărbători. E delicioasă, nu trebuie să-ți lipsească de pe masă

Plăcintă cu carne și ciuperci

În locul tradiționalelor platouri cu fripturi de porc, pentru masa de Sărbători, vă propun o rețetă de plăcintă cu carne și ciuperci. Această plăcintă este de inspirație finlandeză, o bunătate de plăcintă cu aluat fraged și umplutură de carne tocată aromată, ciuperci și cașcaval. Vă garantez că această plăcintă va fi vedeta mesei de Sărbători.

Plăcinta cu carne și ciuperci? Care sunt cele mai bune condimente pentru un gust deosebit

Plăcinta originală finlandeză se numește Lihapiirakka, se face sub formă de pateuri prăjite, preparate din aluat de pâine și umplutură de carne, orez și ouă fierte.

Adaptarea rețetei noastre constă în faptul că aluatul se face cu unt sau untură, umplutura este cu carne tocată, ciuperci și cașcaval iar plăcinta se coace în cuptor, nu se prăjește. Desigur, ambele rețete sunt delicioase și foarte sățioase.

Înainte de a trece la modul de preparare detaliat al plăcintei cu carne și ciuperci, descris mai jos, uite câteva detalii despre ingredientele folosite:

Aluatul– este un aluat fraged cu unt sau untură. Aluatul preparat cu untură este mult mai delicios și se face din făină opărită și untură topită. Va rezulta
un aluat compact, ușor de întins.

Carnea– se folosește un amestec de carne tocată de vită cu porc, cu grăsime în proporții de 70%- 30%. Dacă dețineți o mașină de tocat carne, este de preferat să vă
preparați acasă amestecul de carne tocată.

Varianta aceasta este net superioară tăvițelor cu carne tocată, din magazine, pentru că, de obicei, conținutul de grăsime este prea mare.

Condimente– umplutura de carne a plăcintei este aromată cu nucșoară și chimen pudră. Dacă vă plac condimentele, puteți adăuga și un praf de scorțișoară măcinată, care se potrivește de minune cu mixul de carne. Mai puteți adăuga cimbru, salvie sau usturoi pudră.

Pentru coacerea plăcintei este potrivită tava clasică de cuptor.

Să trecem la treabă!

Ingrediente

Aluat fraged

  • 100 grame unt min 82% sau 120 grame untură
  • 1 ou întreg
  • 200 grame smântână fermentată
  • 400 grame făină albă
  • sare

Umplutura

  • 500 grame mix de carne tocată porc- vită
  • 2 cepe tocate
  • 8 ciuperci champignon de mărime medie
  • 3 căței de usturoi
  • 2 ouă întregi
  • 200 grame smântână fermentată
  • 100 grame cașcaval
  • sare, piper, cimbru
  • chimen măcinat, nucșoară rasă, salvie ( opțional)
  • + 1 ou întreg pentru uns plăcinta
  • semințe de chimen pentru presărat ( opțional)

Mod de preparare

1. Se începe cu prepararea aluatului: într-un castron se amestecă untul moale, oul întreg, smântâna, făina și sarea. Aluatul se frământă cu mâna până se leagă
toate ingredientele, apoi se dă la frigider pentru 30 de minute. Aluatul se înfoliază cu film de plastic alimentar.
2. Ceapa și usturoiul se curăță de coajă, ceapa se taie solzișori iar usturoiul se toacă mărunt.
3. Ciupercile se spală și se taie feliuțe subțiri.
4. Carnea tocată se prăjește într-o tigaie încăpătoare anti aderentă fără ulei. Dacă nu are prea multă grăsime, se pune cu o lingură de ulei la încins. Carnea se lasă la prăjit la foc mediu pentru aproximativ 20 minute.
5. După ce carnea se rumenește se pune sare și piper. Tot acum se pot pune și condimentele preferate.
6. Peste carne se adaugă ceapa și usturoiul și se amestecă bine.
7. După ce ceapa a devenit sticloasă, se adaugă ciupercile tăiate felii. Ciupercile se vor rumeni după ce se va evapora apa de la ele.
8. Compoziția de carne se lasă la răcorit apoi se adaugă cubulețele de cașcaval, ouăle și smântâna. Se gustă pentru a regla gustul de condimente. Compoziția se amestecă bine și se dă deoparte.
9. Se scoate aluatul de la frigider și se întinde pe blatul de lucru înfăinat, într-o foaie de dimensiunea tăvii de copt.

Etape de preparare Plăcintă cu carne și ciuperci
Etape de preparare Plăcintă cu carne și ciuperci

Ce trebuie să faci, înainte de a o pune la cuptor

10. Tava se acoperă cu o coală de hârtie de copt pe care se transferă foaia de aluat.
11. Se decupează marginile foii de aluat cu un cuțit.
12. Pe mijlocul foii de aluat se așază umplutura și se întinde pe lungul foii. Se lasă câte o treime de distanță pe ambele părți ale umpluturii, iar la capetele de sus și de jos, se lasă 3-4 centimetri de aluat.
13. Capetele de sus și de jos ale aluatului se ridică peste umplutură. Cu o rolă sau cu un cuțit se decupează fâșii din lateralele aluatului, apoi se aduce pe rând, alternând stânga- dreapta, câte o fâșie peste umplutură. Dacă o fâșie este prea scurtă, se completează cu bucăți in aluatul tăiat de pe margini.
Fâșiile de aluat trebuie să acopere complet umplutura de carne pentru a nu împiedica să curgă zeama din umplutură la coacere.
14. Plăcinta se unge cu ou bătut peste care se presară semințe de chimen.

Plăcintă cu carne
Plăcintă cu carne

15. Plăcinta se dă la cuptorul pre încins la 180 de grade, pentru 50 de minute sau până se rumenește. După primele 30 de minute se reduce temperatura la 160 de
grade. Dacă plăcinta pare că se rumenește prea repede, acoperă cu o folie de aluminiu.
16. Plăcinta cu carne și ciuperci se servește atât caldă cât și rece. Este foarte bună chiar a doua zi.

Să vă fie de folos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…