Cum se conservă leușteanul pentru iarnă. Trucul la îndemână pentru a-și păstra savoarea și proprietățile

Cum se conservă leușteanul pentru iarnă

Leușteanul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice. Se cultivă ușor în orice grădină și, dacă este udat frecvent crește abundent de primăvara până toamna târziu. Ne putem bucura însă de aroma lui și pe parcursul iernii, dacă îl depozităm cum trebuie. Cum se conservă leușteanul pentru iarnă, pentru a-și păstra aroma și proprietățile? Trei metode simple și la îndemână.

Trei metode de a conserva leușteanul pentru iarnă

Leușteanul se numără, alături de pătrunjel și mărar, printre cele mai folosite plante aromatice în bucătăria românească. Este ideal pentru a fi adăugat în ciorbe, la final, mai ales în cele acrișoare. O ciorbă de perișoare, de văcuță sau de miel capătă un gust desăvârșit dacă adaugi la final câteva frunze de leuștean tocat.

Această plantă nu trebuie să fie folosită în exces, mai ales de către femeile însărcinate și persoanele care suferă de anumite afecțiuni renale și cardiace. Dacă este utilizat cu moderație însă, ne putem bucura de aroma lui deosebită mai ales în ciorbe și supe. Leușteanul proaspăt poate fi pus la păstrare pentru iarnă. Iată care sunt cele mai simple metode de a-l conserva, astfel încât să își păstreze savoarea!

Citește și: Nu mai pune leuștean în ciorbă. Greșeala pe care gospodinele o fac tot timpul

Ciorbă de roșii cu leuștean
Leușteanul se folosește cel mai des la ciorbe

La congelator

Verdețurile puse la congelator la cât mai puțin timp după recoltare își păstrează cel mai bine culoarea și calitățile. Leușteanul proaspăt cules din grădină sau cumpărat de la piață se spală bine și se scurge de apă. Se poate folosi un uscător pentru salate sau poate fi pus între prosoape de bucătărie pentru a fi uscat.

Se toacă apoi mărunt și se pune în punguțe sau în recipiente pentru gheață, la congelator. Dacă îl puneți în suport pentru gheață, va fi mai ușor de scos porția potrivită pentru ciorbă. Se pune câte o linguriță de leuștean în fiecare compartiment și se adaugă peste el apă, pentru a îngheța uniform.

Citește și: Ce trebuie să adaugi de fapt în ciorba rădăuțeană pentru un gust ca la restaurant. Rețeta pe care o vei pregăti mereu

Prin uscare

O altă metodă de a păstra leușteanul este uscarea acestuia. Chiar dacă pare că își pierde aroma prin deshidratarea frunzelor, acestea vor redeveni parfumate atunci când vor fi puse în ciorbă. Ramurile de leuștean se spală, se usucă și se pun la uscat pe hârtie de copt sau pe prosoape de hârtie, la soare sau într-un loc uscat și răcoros. Se acoperă cu o cârpă uscată sau cu un tifon, astfel încât să nu se așeze praful pe ele.

După ce sunt complet uscate, frunzele de leuștean pot fi puse ca atare în pungi de hârtie sau în borcane. Acestea pot fi, de asemenea, mărunțite cu mâna. Se vor rupe foarte ușor dacă sunt bine uscate, iar când le vei folosi la ciorbă vor fi gata mărunțite.

Citește și: 5 greșeli mari când pui vinetele la borcan. De asta ies amare și nu se conservă bine

Cu sare, la borcan

Leușteanul poate fi păstrat și la borcan, cu sare. Se spală borcanele și se usucă bine, la fel și leușteanul. Acesta poate fi pus ca atare sau poate fi tocat. Dacă este așezat sub formă de frunze sau ramuri, se pune un strat de leuștean, apoi se presară sare peste el. Se mai adaugă un strat de leuștean și din nou sare și tot așa până când se umple borcanul.

Țineți cont că sarea trebuie să fie grunjoasă, precum cea folosită la murături. Leușteanul se poate toca și se adaugă câteva linguri de sare peste el. Se amestecă bine și se lasă la rece pentru 24 de ore. Apoi, se pune în borcane. În ambele cazuri, leușteanul trebuie să fie lăsat la desărat, în apă rece, înainte de a fi pus la mâncare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…