Cum să prepari cozonacul moldovenesc perfect. Secretul pentru un aluat fin și aromat

Cozonac moldovenesc rețetă

Cozonacul moldovenesc este unul dintre cele mai iubite deserturi tradiționale din România, iar rețeta sa se transmite din generație în generație. Însă, pentru a obține un cozonac cu adevărat delicios, este nevoie de respectarea unor trucuri secrete, iar unul dintre cele mai importante detalii este numărul de ouă folosite. Gospodinele iscusite știu că pentru a obține o textură fină și un gust unic, trebuie să folosească un anumit raport de ouă și făină. La fiecare kilogram de făină, secretul este simplu: trebuie să adaugi nici mai mult, nici mai puțin de 10 gălbenușuri. Acest pas face diferența între un cozonac obișnuit și unul cu o culoare densă și un gust inconfundabil.

Ingrediente pentru cozonacul moldovenesc autentic

Pentru a prepara doi cozonaci moldovenești, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kilogram de făină de calitate superioară
  • 10 gălbenușuri
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte integral
  • 200 g unt gras (82%)
  • 50 ml ulei
  • 50 g drojdie proaspătă
  • o lingură rasă de sare
  • coaja rasă de la o lămâie și o portocală
  • o linguriță de extract de vanilie și esență de rom

În plus, pentru umplutură, vei folosi:

  • 400 g nucă măcinată
  • 4-5 linguri de cacao
  • 100 g zahăr
  • 2 albușuri
  • rahat și stafide, după preferință

Pentru a unge cozonacii înainte de a-i pune la cuptor, vei avea nevoie de un gălbenuș și o lingură de lapte.

Cum se prepară aluatul de cozonac moldovenesc

Prepararea aluatului de cozonac necesită puțină răbdare, dar rezultatele vor merita din plin efortul. Începe prin a pune 150 de grame de făină într-un bol și adaugă treptat 250 de ml de lapte deja fiert, amestecând până obții o pastă omogenă. Lasă acest amestec la răcit. În paralel, dizolvă drojdia cu o lingură de zahăr și puțin lapte călduț, adăugând 1-2 linguri de făină. Lăsă-l la crescut timp de aproximativ 15 minute.

Peste amestecul de făină și lapte, adaugă restul de făină și maiaua preparată anterior. Începe să freci cele 10 gălbenușuri cu sarea, esențele, coaja de citrice și zahărul. Adaugă această mixtură în amestecul de făină, apoi toarnă laptele cald și începe să frămânți aluatul timp de 20 de minute. După ce ai obținut un aluat elastic, adaugă untul topit și uleiul, frământând din nou. Lasă aluatul la dospit aproape două ore, pentru ca acesta să își dubleze volumul.

Formarea și coacerea cozonacului

După ce aluatul a dospit, îl împarți în două părți egale și întinzi fiecare bucată. Apoi, distribuie uniform umplutura (care conține nucă măcinată, cacao, zahăr, albușuri și, opțional, rahat și stafide), rulează aluatul și împletește cele două bucăți de aluat. Așază cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt și lasă-i să dospească încă 40 de minute.

Înainte de a-i pune la cuptor, unge-i cu un amestec de gălbenuș și lapte. Coace-i într-un cuptor preîncălzit la 170 de grade, timp de 45-50 de minute, până când aceștia trec testul scobitorii și sunt rumeniți uniform. După ce cozonacii sunt gata, îi poți servi și te vei bucura de un desert tradițional, cu o textură fină și un gust inconfundabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…