Câtă ceapă se pune la perișoare. Secretul ca să iasă delicioase

Câtă ceapă se pune la perișoare

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai apreciate din bucătăria românească. Se regăsește în meniurile multor restaurante, dar poate fi făcută foarte ușor și acasă, din ingrediente la îndemână. Spre deosebire de alte ciorbe, aceasta nu are nevoie de mult timp de fierbere. Ce fel de carne tocată se folosește și câtă ceapă se pune la perișoare.

Din ce fel de carne se fac perișoarele

Ciorba de perișoare poate fi un prânz delicios și sățios în orice anotimp. Se face ușor, din câteva ingrediente și poate fi savurată în varianta dulce sau acrită cu zeamă de varză sau borș. Pentru această rețetă este nevoie de legume, carne tocată, verdeață și condimente. Unele gospodine pun și orez la perișoare, însă nu este obligatoriu să îl adăugăm.

În ceea ce privește carnea din care se fac perișoarele, aceasta trebuie să fie tocată cât mai fin și să aibă un procent de grăsime de cel puțin 15%. Putem folosi carne tocată de vită, de porc sau amestec, cu condiția să fie puțin grasă. Dacă folosim carne slabă, precum cea de pasăre, există riscul ca perișoarele să iasă uscate.

Citește și: Cât borș se pune, de fapt, la perișoare. Secretul pentru o ciorbă ca la mama acasă

Ingredientul pe care să nu-l adaugi niciodată în ciorba de perișoare
Compoziție pentru perișoare

Cum se face ciorba de perișoare, pas cu pas

Ingrediente:

  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 ardei kapia
  • 1/2 țelină
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri pastă de tomate
  • sare
  • piper
  • o foaie de dafin
  • borș sau zeamă de varză
  • verdeață proaspăt tocată

Citește și: Secretul celor mai bune perișoare de pește. Ce fel de pește trebuie să folosești, de fapt

Câtă ceapă se pune la perișoare

Ingrediente pentru perișoare:

  • 500 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 1 ceapă medie
  • sare
  • piper
  • 1 ou
  • pătrunjel tocat
  • 50 g orez (opțional)

Mod de preparare:

Se spală, se curăță și se taie cubulețe legumele. Se pun ceapa, morcovul, țelina și păstârnacul la călit, în ulei, într-o oală pe foc. Se adaugă puțină sare și se călesc legumele cât să se înmoaie puțin și să capete aromă. Se pune apă peste ele, se adaugă foaia de dafin și se lasă să fiarbă la foc mic. Între timp, se pregătesc perișoarele.

Se amestecă într-un bol carnea tocată, o ceapă medie tăiată mărunt, oul, sare, piper și pătrunjel tocat fin. Dacă folosiți și orez, acum este momentul să îl adăugați în compoziție. Se formează perișoarele modelând compoziția cu mâna, la dimensiunea dorită. Înainte de a pune perișoarele în ciorbă, se adaugă și ardeiul tocat mărunt.

Citește și: Cum faci cea mai bună ciorbă de perișoare de post. Ingredientul pe care să îl pui la perișoare, nici nu îți dai seama că nu au carne

Cât se fierb perișoarele

Se adaugă perișoarele una câte una în ciorbă, se dă focul mic, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă în jur de 30 de minute, astfel încât carnea și orezul din compoziție să fie bine gătite. La final, se adaugă pasta de tomate și se drege ciorba cu borș sau zeamă de varză, dacă vreți să aibă un gust acrișor. Se adaugă o mână de verdeață proaspăt tocată și se oprește focul.

Ciorba de perișoare poate fi lăsată și în varianta dulce sau poate fi dreasă direct când este savurată, cu zeamă de lămâie sau oțet. Se poate servi cu smântână și ardei iute alături. De asemenea, această ciorbă poate fi preparată și în varianta a la grec. La final, în loc să fie dreasă cu borș, ciorba se drege cu smântână și gălbenuș de ou. Se procedează la fel ca la ciorba de pui a la grec sau ca la cea rădăuțeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…