Deși tindem să credem că ardeii umpluți fac parte din bucătăria tradițională românească, se pare că originea acestui delicios preparat, însă se crede că aceștia ar fi fost inventați în regiunea mediteraneană și ar fi fost popularizați în timpul Imperiului Otoman. Ardeii umpluți sunt numiți diferit în diferite culturi – în Turcia, de exemplu, se numesc dolma, în Grecia, se numesc gemista.
Secretul celor mai buni ardei umpluți
În general, ardeii umpluți sunt o mâncare, făcută cu ingrediente locale și în stilul specific al zonei de origine. Aceștia sunt o sursă bună de proteine, fibre și vitamine, ceea ce i-a făcut să fie o mâncare populară și apreciată în multe culturi. Sunt multe versiuni de rețete cu ardei umpluți, cu legume sau cu carne, cu diverse ierburi aromatice sau condimente. Cea mai populară rețetă de ardei umpluți, de la noi, este cea cu umplutură de carne tocată, orez și legume. În rândurile următoare vă arătăm câteva dintre trucurile noastre pentru această rețetă.
Trucuri pentru cei mai delicioși ardei umpluți cu carne
Pentru a prepara o mâncare delicioasă de ardei umpluți, avem câteva trucuri pentru tine:
- alege ardeii cu coaja roșie, aceștia sunt mai rezistenți, pielița se exfoliază mai greu. Totodată, ardeii grași roșii dau un gust mai bun mâncării, fiind mai dulci.
- după umplere, prăjește ardeii într-o tigaie încinsă cu puțin ulei. Ardeii ușor prăjiți vor face mâncarea mai savuroasă.
- folosește carne tocată de porc, sau în amestec egal vită- porc. Carnea de vită, în cantitate mai mare, va întări compoziția pentru umplutură.
- nu folosi ouă în amestecul pentru umplutură, acestea întăresc compoziția pentru ardei.
- călește legumele și orezul înainte de a umple ardeii grași.
- pentru umplerea ardeilor folosește o lingură. Compoziția nu trebuie sa fie prea deasa si nici ardeii umpluți îndesat pentru a lăsa loc de umflare a orezului.
- ardeii umpluți se fierb, în apă, cca 50 de minute, la foc mediu, cu capacul pus parțial pe oală.
- pune o linguriță de zahăr în sosul de roșii, pentru a reduce din aciditatea acestora
Rețetă de ardei umpluți cu carne tocată de porc
Ingrediente
- 8 bucăți ardei gras roșii mari
- 500 grame tocată de porc
- 100 grame orez bob lung
- 3 cepe mai mari
- 500 mililitri suc de roșii
- 2 linguri de ulei
- piper, sare, cimbru
- mărar, pătrunjel
Mod de preparare
1. Se taie cotorul si se curăță semințele ardeilor, se spală și se crestează în vârf.
2. Se curăță și se toacă mărunt ceapa. Se călesc într-o lingură de ulei până devin sticloase.
3. Peste ceapa călită se adaugă orezul și se lasă la călit 2-3 minute. Se lasă amestecul la răcorit.
4. Într-un bol încăpător se amestecă bine carnea tocată, cu verdețurile, sare, piper, ceapa și orezul călite.
5. Se umple fiecare ardei gras cu compoziția de carne tocată, lăsând loc pentru creșterea orezului.
6. Într-o tigaie cu puțin ulei se prăjesc ușor ardeii umpluți, pe fiecare parte.
7. Într-o oală încăpătoare se pune o lingură de ulei, se așază ardeii, unul lângă altul, cu gura în sus să nu se răstoarne.
8. În oală, se toarnă sucul de roșii și se completează cu apă, cât să acopere ardeii pe trei sferturi. Se pune o linguriță de zahăr pentru a corecta aciditatea roșiilor. Capacul se pune parțial peste oală, ardeii se lasă la fiert pentru 50 de minute.
9. Ardeii umpluți se servesc cu smântână grasă și pâine de casă.