Carnea pe care să nu o pui niciodată pe grătar. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români

În curând se deschide oficial sezonul grătarelor. Pe vremuri, se sărbătoarea ziua de 1 Mai la defilare, apoi toată lumea mergea la pădure, unde se încingeau grătarele. Și în zilele noastre, 1 Mai se petrece cu familia și prietenii la un grătar afară, în aer liber. Dar, indiferent care sunt preparatele pe care le preferați pe grătar, de la mititei, carne de pui sau pește, trebuie să știți că anumite greșeli de preparare  a cărnii pe grătar pot duce la îmbolnăviri grave.

Greșeli pe care să le eviți atunci când pregătești carnea pentru grătar

Pentru a evita asemenea situații și pentru a vă bucura de o carne gustoasă la grătar,  vă vom spune care este tipul de carne pe care să nu o folosiți niciodată pe grătar.

  • Carnea expirată sau stricată – niciodată să nu gătești carne care a expirat sau care are un miros neplăcut sau o textură ciudată. Aceasta poate fi periculoasă pentru sănătatea ta, indiferent de modul în care este gătită.
  • Carnea tăiată prea subțire sau de dimensiune mică – bucățile subțiri de carne, cum ar fi fâșiile de carne de pui sau de porc, pot să se usuce foarte repede pe grătar și pot deveni tari sau chiar arse. De asemenea, bucățile prea mici de carne, cum ar fi cuburile mici de carne de vită, se pot usca foarte rapid și pot deveni neplăcute la gust.
  • Carnea prea grasă – carnea foarte grasă, cum ar fi costițele sau cârnații, poate să producă flăcări mari pe grătar, ceea ce poate duce la arderea și carbonizarea cărnii. Aceasta poate produce substanțe chimice cancerigene, așa că este important să eviți arsura și carbonizarea cât mai mult posibil.

Carnea pe care să nu o pui niciodată pe grătar. Ce e important să știi

  • Carnea care nu a fost dezghețată complet – dacă pui carne înghețată direct pe grătar, partea exterioară se va găti prea repede în timp ce interiorul va rămâne înghețat sau crud. Acest lucru poate fi periculos pentru sănătatea ta, deoarece bacteriile pot supraviețui în interiorul cărnii care nu a fost gătită complet.
  • Carnea marinată în sosuri acide – dacă marinezi carnea într-un sos acid, cum ar fi oțetul sau zeama de lămâie, timpul de marinare trebuie să fie scurt (1-2 ore). Marinarea prelungită într-un sos acid poate face ca carnea să devină tare și sărată, ceea ce poate fi neplăcut la gust. De asemenea, acizii din sos pot să descompună fibrele de carne, ceea ce face că carnea să devină prea moale.

Obiceiuri de evitat la prepararea unui grătar

  • nu găti carnea rece, direct de la frigider
  • încinge grătarul înainte de a pune carnea
  • nu înțepa bucățile de carne
  • nu se sărează carnea înainte sau în timpul gătitului, ci mai degrabă la final, astfel va fi mai gustoasă și mai suculentă
  • nu apăsa carnea pentru a se găti mai repede, pentru că de fapt își pierde tot sucul, rezultând un preparat sec și uscat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…