Ce puneau bunicile în aluatul de cozonaci ca să iasă galbeni și pufoși. Ingredientul secret. Puține gospodine știu

Ce puneau bunicile in aluatul de cozonaci ca sa iasa galben si pufosi. Ingredientul secret. Putine gopodine stiu

Cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele de sărbătoare la români, indiferent că vorbim despre Paște sau Crăciun. Un cozonac perfect este pufos, aromat, bine crescut și cu umplutură cât trebuie. Ce puneau bunicile în aluatul de cozonaci ca să iasă galbeni și pufoși? Reușita este garantată dacă folosești acest ingredient.

Ingredientul care face diferența: ce puneau bunicile în aluatul de cozonaci

Fiecare gospodină are o rețetă de cozonac pe care o urmează de fiecare dată când prepară acest desert. Foarte multe dintre rețete sunt transmise din generație în generație, iar trucurile folosite de bunicile noastre sunt date mai departe chiar de către ele.

Citește și: Secretul pentru a obține cel mai pufos și gustos cozonac. Ce ingredient special adaugă chef Sorin Bontea, rețeta completă

Cozonacul perfect trebuie să fie pufos, să se rupă fâșii, să fie rumenit la exterior, iar culoare din interior să fie galbenă. Acest lucru se poate obține datorită unui anumit ingredient. Este vorba despre ouăle de țară, provenite de la găini hrănite cu porumb.

Ouăle din comerț au gălbenușul mai deschis la culoare decât cele de țară, astfel că aluatul pentru cozonac nu va avea acea culoare galbenă dacă folosim ouă cumpărate. Dacă folosim în schimb ouă cu gălbenușul intens colorat, la fel va fi și cozonacul. Pentru a potența culoarea, gălbenușurile se amestecă cu puțină sare. Un alt truc pe care îl poți folosi, dacă nu ai ouă de țară, este să adaugi puțin șofran în făină.

Citește și: Cât timp se lasă aluatul de cozonac la dospit, de fapt. Secretul Gabrielei Cristea pentru a obține cozonaci pufoși și savuroși

Ce puneau bunicile în aluatul de cozonaci ca să iasă galbeni și pufoși
Ouăle de la găini hrănite cu porumb au gălbenușul mai intens colorat

Câtă drojdie se pune pentru ca aluatul să crească frumos

Unul dintre secretele cozonacului ideal este respectarea cantităților și a proporțiilor. Pentru ca aluatul să crească, este nevoie de o cantitate corectă de drojdie. La fiecare kilogram de făină se adaugă 14 g de drojdie uscată sau 50 g de drojdie proaspătă. Unele gospodine pun mai multă drojdie, pentru a se asigura că aluatul se va dospi cum trebuie. O cantitate prea mare de drojdie face cozonacul să capete un gust acru.

Citește și: Cu ce ungeau bunicile cozonacii ca să le dea luciu. Siropul special pe care îl preparau

De asemenea, pentru ca aluatul să se dospească așa cum trebuie, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei și în bucătărie să fie cald. Aluatul trebuie să fie frământat suficient timp și să fie lăsat la dospit cel puțin o oră, înainte de a fi adăugată umplutura și pus în tăvi.

După ce este pus în tăvi, cozonacul se mai lasă la dospit încă 30-40 de minute, înainte de a fi pus la cuptor. Acesta trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade, înainte de a pune cozonacii la copt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…