Atunci când păstrăm gemul sau marmelada în borcane, observăm uneori, că apare mucegai fie pe capacul borcanului, fie la suprafața gemului. Acest fenomen, adesea, ne ridică întrebări despre siguranța alimentară și calitatea produselor noastre. Sunt câteva reguli de la îmbutelierea gemului, până la depozitarea borcanelor cu gem pe care dacă nu le respectăm riscăm acest fenomen nedorit. În rândurile următoare îți vom explica care sunt aceste reguli și de ce este bine să le respecți.
Factorii care determină apariția mucegaiului în borcanele de gem
Există câteva motive principale pentru care mucegaiul se poate dezvolta în borcanul de gem:
Umiditate excesivă
Mucegaiul are nevoie de umiditate pentru a crește și se hrănește cu diverse materii organice. Chiar și o cantitate mică de umezeală poate crea condiții favorabile pentru dezvoltarea mucegaiului. De aceea, este important să vă asigurați că borcanul și capacul sunt perfect uscate înainte de a închide gemul.
Contaminare inițială
Există posibilitatea ca mucegaiul să fi fost deja prezent înainte de a pune gemul în borcan. Aceasta se poate întâmpla dacă borcanele și capacele nu au fost bine sterilizate sau dacă existau spori de mucegai în aer în momentul preparării. Totodată, capacele nu trebuie să conține puncte de rugină. În astfel de cazuri, mucegaiul poate crește rapid și se poate răspândi în interiorul borcanului.
Sigilarea inadecvată
Pentru a preveni apariția mucegaiului, este esențial să aveți o sigilare adecvată a borcanului. Dacă capacul sau inelul de etanșare nu sunt sigilate corect, aerul și umezeala pot pătrunde în interiorul borcanului, creând un mediu propice dezvoltării mucegaiului.
Depozitarea necorespunzătoare
Dacă păstrați borcanul de gem într-un loc cald, umed sau expus la lumina solară directă, riscul de formare a mucegaiului va crește semnificativ. Este recomandat să depozitați gemul într-un loc răcoros, întunecat și uscat, pentru a preveni acumularea de umiditate și dezvoltarea mucegaiului.
Semne că nu mai sunt bune de consum
Semnele care pot indica faptul că borcanele de gem, dulceață sau zacuscă, s-au stricat sau au devenit nepotrivite pentru consum includ:
Pentru a detecta dacă conservele de gem, dulceață sau zacuscă s-au stricat sau au devenit nepotrivite pentru consum, este important să fii atent la următoarele semne:
- Aspect: Verifică aspectul conținutului din conservă. Dacă observi schimbări de culoare, pete de mucegai, sau conținutul arată neobișnuit sau neplăcut, este un semn că s-ar putea să fi fost deteriorat.
- Miros: Deschide borcanul și miroase conținutul. Dacă detectezi un miros neobișnuit, cum ar fi un miros de fermentație, mucegai sau orice alt miros suspect, nu consuma conținutul.
Vezi și De ce se înnegrește gemul din borcane deasupra. Greșeala pe care trebuie să o eviți
- Gust: Încearcă o mică cantitate din conținut pentru a verifica gustul. Dacă gustul este diferit de cel normal sau prezintă o aromă amară, acră sau neplăcută, nu ar trebui să mai consumi conținutul.
- Consistență: Verifică consistența conținutului. Dacă acesta este prea vâscos, prea subțire sau are o textură neobișnuită, poate fi un semn că s-a stricat.
- Capacul: Examinează capacul conservei. Dacă observi că, capacul este umflat sau prezintă orice altă deformare, este un semn de fermentație sau alterare a conținutului.