Așa zacuscă bună sigur nu ai mâncat. Ingredientul care schimbă complet gustul și aroma finală a preparatului

Asa zacusca buna sigur nu ai mancat.

Astăzi avem pregătită o nouă rețeta de zacuscă pentru dumneavoastră. Însă, spre deosebire de zacusca clasică, vă vom prezenta rețeta de ajvar. Deși, ingredientele pot părea similare cu cele utilizate în bucătăria românească pentru zacuscă, ajvarul este o mâncare distinctă și nu trebuie confundat cu zacusca tradițională românească.

Cum prepari cel mai delicios ajvar

Ei bine, nu există o rețetă originală pentru ajvar, deoarece el se consumă în mai multe bucătării, fiind preparat adesea în Serbia, Croația, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, dar și în Bulgaria, iar fiecare gospodină îl pregătește în conformitate cu tradițiile și preferințele familiei sale. Astfel, ingredientul vedetă al ajvarului roșu este ardeiul copt pe jar sau pe plită.

Ajvarul este o delicioasă zacuscă formată din pastă de ardei copți și vinete, cu o aromă bogată și o textură cremoasă. Cu toate acestea, ceea ce face ca ajvarul să fie atât de special este nu doar gustul său, ci și ușurința cu care poate fi preparat.

Citește și: Ce fel de sare se pune, de fapt, la zacuscă. Detaliul la care trebuie să fii atent, de asta se acrește repede

Ingrediente

  • 4 kg de ardei kapia
  • 1 kg de vinete
  • O căpățână de usturoi
  • 150-200 ml de ulei vegetal
  • 100-120 g de zahăr tos, în funcție de câtă cantitate rămâne după coptul legumelor
  • 40-50 g sare, în funcție de câtă cantitate rămâne după coptul legumelor
  • Piper după gust
  • 1-2 linguri de oțet alimentar de 9 grade
  • Opțional ardei iute, după gust

Vezi și: De ce fermentează zacusca de fasole. Greșeala care îi strică tot gustul, și gospodinele cu experiență o comit

Cum prepari un ajvar uimitor

Ei bine, coacem ardeii kapia și vinetele și punem ardeii copți în vasul unui robot de bucătărie, adăugăm ardeiul iute feliat, asigurându-ne că am înlăturat semințele și mărunțim toate ingredientele pentru câteva secunde.

După aceea, punem uleiul și sarea în amestec și mixăm din nou. Vinetele coapte trebuie curățate și scurse de zeamă, iar apoi le adăugăm în compoziție, împreună cu celelalte ingrediente și continuăm să amestecăm.

Te poate interesa și: Secretul pentru cea mai delicioasă zacuscă. Ce adaugă gospodinele din Transilvania pentru un plus de savoare, rețeta te va cuceri

Apoi, se transferă amestecul într-o tigaie mai adâncă sau o cratiță mare și punem ajvarul la fiert la foc mediu. La început, compoziția trebuie amestecată mai rar, iar apoi mai des, pe măsură ce ajunge la punctul fierbere. Nu este nevoie să fierbeți prea mult, deoarece majoritatea componentelor sunt deja gătite, cu excepția ardeiului iute.

După turnăm ajvarul fierbinte în borcane de sticlă curate și igienizate și le închidem etanș. De asemenea, trebuie să întoarcem borcanele cu susul în jos, pentru a le steriliza, în cazul în care nu dorim să consumăm tot produsul. Ajvarul poate fi folosit ca un sos pentru pâine, un acompaniament delicios pentru carne sau chiar ca umplutură pentru plăcinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…