Ce să adaugi pe fundul cratiței când faci sarmale. Ingredientul special care le dă un gust aparte, rețeta de care nu te vei mai sătura

Ce să adaugi pe fundul cratiței când faci sarmale

Când vine vorba de mâncărurile tradiționale românești, sarmalele ocupă un loc fruntaș în topul preferințelor fiecărui gurmand, indiferent că vorbim de cele în foi de viță sau de varză. Rețetele de sarmale sunt nenumărate, dar în mare parte asemănătoare. Totuși, fiecare are secretul ei. Iată ce ingredient să adaugi pe fundul cratiței pentru a oferi sarmalelor tale un gust deosebit și o textură fină.

Ce să adaugi pe fundul cratiței când faci sarmale pentru un gust deosebit

Sarmăluțele tradiționale românești sunt făcute din carne tocată de porc sau în combinație cu carne tocată de vită. Unele gospodine preferă să facă sarmale de pui ori curcan. Indiferent de rețetă, contează foarte mult ingredientele speciale pe care le adaugi. Acestea fac diferența de cele mai multe ori și oferă sarmalelor gustul desăvârșit pe care toate gospodinele îl caută.

Citește și: Cât orez se pune la sarmale. Greșeala pe care o fac multe gospodine, secretul pentru un gust irezistibil

Un secret bine păstrat de bucătarii cu experiență constă în adăugarea unei bucăți de slănină în cratița în care gătesc sarmale. Aceasta va face sarmalele mai fragede. La fel de bine, în locul slăninei, se poate adăuga kaizer, cârnați, costiță sau ciolan afumat, în funcție de preferințe.

Totodată, pe fundul cratiței, pe lângă slănină, se pot adăuga câteva rămurele de cimbru uscat, un strat de varză acră tocată și o ceapă tocată.

De asemenea, un alt truc important pe care trebuie să îl știi atunci când vrei să gătești acest fel de mâncare se referă la modul de fierbere. Sarmalele se lasă întotdeauna să fiarbă la foc mic, iar dacă alegi să le gătești la cuptor, nu le pune la o temperatură înaltă.

Rețeta delicioasă de sarmale în foi de varză

Ingrediente

  • pulpă porc – 500 g;
  • pulpă sau piept vită cu grăsime-500 g;
  • poală de porc proaspată sau kaizer, slanină afumată – 200 g;
  • 2-3 cepe mari;
  • 100 – 150 g orez cu bob rotund;
  • 1 morcov mic;
  • 1 lingură țelină rădăcină rasă;
  • 2 linguri mălai;
  • condimente: sare, piper, dafin, coriandru, cimbru, boia de ardei dulce, iute, ardei iute, chimen măcinat;
  • mărar și pătrunjel;
  • 1-2 linguri untură sau ulei;
  • pastă de tomate sau suc de roșii;
  • 1 cană cu vin alb (200 ml);
  • varză murată

Mod de preparare

Se îndepărtează pielița, oasele, cheagurile de sânge din carne, se spală și se trece prin mașina de tocat. Apoi, se spală și se toacă mărunt ceapa, morcovul și țelina. Călește foarte puțin legumele tocate într-o tigaie cu untură sau ulei încins.

Apoi adaugă peste carne legumele răcite împreună cu orezul, mălaiul, verdeața tocată, ceapa înăbușită, 1-2 linguri de pastă de tomate și restul de condimente. Se amestecă bine compoziția cu o lingură de lemn. Ulterior, se trece la umplerea foilor de varză.

Așează apoi pe fundul vasului ales pentru gătire un strat generos de varză tocată cu tot cu nervuri și miez. Aranjează sarmalele în cerc, iar printre ele, în funcție de preferințe, adăugă felii de slănină, cârnați sau kaizer.

Între straturile de sarmale pune crenguțe de cimbru sau foi de dafin. Deasupra sarmalelor se pune un strat de varză tocată, apoi se umple vasul apă sau cu un amestec de apă și suc de roșii, în funcție de preferințe. La final, adaugă peste toate acestea o farfurie pentru ca sarmalele să rămână în lichid.

Lasă sarmalele în cuptor timp de 2-3 ore. Însă nu uita ca din când în când să verifici lichidul din oală. Când observi că acesta a scăzut, trebuie să îl completezi.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Educație - școala

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce conexiuni autentice și sprijin reciproc

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 28 septembrie, duminică. Vibrația prieteniei aduce…

Ziua de duminică, 28 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor de prietenie și interacțiunilor sociale. Energia zilei favorizează armonia în grupuri, deschiderea…
Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și regenerării interioare

Astrologie

Horoscop chinezesc zilnic, 28 septembrie, duminică. O zi dedicată reflecției personale și…

Duminică, 28 septembrie, astrele recomandă să încetinești ritmul și să îți acorzi timp pentru tine. Este ziua ideală pentru introspecție, meditație și refacerea energiei fizice…
Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni profunde și momente de armonie

Astrologie

Previziuni numerologice zilnice, 27 septembrie, sâmbătă. Vibrația iubirii aduce conexiuni…

Ziua de sâmbătă, 27 septembrie 2025, se conturează ca un moment dedicat relațiilor, emoțiilor și conexiunilor profunde. Energia zilei favorizează armonia, comunicarea sinceră și apropierea…